Long Covid: Τα 3 επίμονα συμπτώματα που απειλούν την καρδιά
Νεότερα επιστημονικά δεδομένα
Σημαντικά στοιχεία έφερε στο φως νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, αξιολογώντας τα συχνότερα συμπτώματα του κορωνοϊού σε νεαρούς ενήλικες.
Η εν λόγω έρευνα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς η πλειονότητα των σχετικών μελετών αφορά σε ομάδες κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.
Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, η συζήτηση για τις συνέπειες που επιμένουν μετά τη μόλυνση έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο. Ελάχιστη, ωστόσο, επιστημονική βαρύτητα είχε δοθεί στους νεαρούς, υγιείς ενήλικες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εργατικού δυναμικού.
Είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι υγιείς νέοι με ήπια λοίμωξη COVID ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινές συνέπειες μετά τη μόλυνση, όπως κόπωση, απώλεια όσφρησης και γεύσης ή μειωμένη γονιμότητα, με τα συμπτώματα όμως να αντιμετωπίζονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη
Τα ευρήματα της νέας μελέτης, με επικεφαλής την Patricia Schlagenhauf, Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Πρόληψης του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH), ωστόσο, υποδεικνύουν ότι οι νέοι μετά την COVID ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως αυξημένη χοληστερόλη, υψηλό ΔΜΣ και μειωμένη σωματική αντοχή, παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές επιπλοκές μακροπρόθεσμα.
Μέθοδος
Η μελέτη, διερεύνησε 29 γυναίκες και 464 άνδρες, μέσης ηλικίας 21 ετών, την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2021, που ανήκουν στο προσωπικό των Ελβετικών Ενόπλων Δυνάμεων
Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 251 άτομα, αρνητικά στον κορωνοϊό, εκ των οποίων τα 177 είχαν νοσήσει από την COVID-19 περισσότερες από 180 ημέρες πριν από την ημέρα της εξέτασης.
Σε αντίθεση με προγενέστερες μελέτες, η νέα δοκιμή συμπεριέλαβε κι άλλους παράγοντες εξέτασης, όπως καρδιαγγειακά, πνευμονικά, νευρολογικά, οφθαλμολογικά, ψυχολογικά και γενικά συστήματα, καθώς και ζητήματα ανδρικής γονιμότητας.
Τα ευρήματα
Τα ευρήματα της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νεαροί, προηγουμένως υγιείς ενήλικες που νόσησαν από κορωνοϊό χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, έδειξαν να αναρρώνουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ το αποτύπωμα του SARS-CoV-2 αποδείχθηκε λιγότερο επιβαρυντικό και επικίνδυνο, συγκριτικά με τους ηλικιωμένους, όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή όσους χρειάστηκαν νοσηλεία.
Ωστόσο…
Και αυτοί, ωστόσο, ήταν αντιμέτωποι με έναν δυνητικά επικίνδυνο παράγοντα:
«Στοιχεία όπως ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η υψηλή χοληστερόλη και η μειωμένη φυσική αντοχή υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικών διαταραχών και πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές», υποστήριξε η δρ. Schlagenhauf.
«Τα αποτελέσματα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία και μπορούν να αξιοποιηθούν ως οδηγός για την ανάπτυξη στρατηγικών αναφορικά με την περαιτέρω διερεύνηση των μακροχρόνιων συνεπειών της COVID-19, τη διαχείρισή τους, τις θεραπευτικές μεθόδους και την παροχή υποστήριξης σε νεαρούς ενήλικες».
«Ο συνδυασμός της ερευνητικής μεθόδου και της ομοιογενούς ομάδας ανθρώπων που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου καθιστά την έρευνα αυτή ορόσημο στη διερεύνηση των συνεπειών της Long Covid σε νεαρούς ενήλικες», κατέληξε η δρ. Schlagenhauf.
ΠΗΓΗ
-
Persistence, prevalence, and polymorphism of sequelae after COVID-19 in unvaccinated, young adults of the Swiss Armed Forces: a longitudinal, cohort study (LoCoMo)
Jeremy Werner Deuel, MD, Elisa Lauria, MMed, Thibault Lovey, MMed, Sandrine Zweifel, MD, Mara Isabella Meier, MD, Roland Züst, PhD, Nejla Gültekin, MD, Andreas Stettbacher, MD, Prof Patricia Schlagenhauf, PhD
The Lancet Infectious Diseases. Published: August 25, 2022. DOI: https://doi.org/10.1016/S1473-3099(22)00449-2
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.