Langya: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για το Νέο Ιό που Ανιχνεύθηκε στην Κίνα

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο ιό, τον Langya, ο οποίος όπως φαίνεται μεταπήδησε από τη μυγαλή στον άνθρωπο.
Langya: Ο νέος ιός που ανιχνεύθηκε στην Κίνα

Langya: Ο νέος ιός που ανιχνεύθηκε στην Κίνα

Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί ακόμα θάνατοι από τη νέα αυτή ζωονόσο, ούτε έχει παρατηρηθεί μετάδοση του παθογόνου από φορείς του ιού.

Η επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με τον ιό Langya δημοσίευσε τις παρατηρήσεις της πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πότε Ανακαλύφθηκε ο Ιός Langya;

Ο ιός Langya ανιχνεύθηκε σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία της Κίνας στο διάστημα από το 2018 μέχρι το 2021.

Το πρώτο περιστατικό της νόσου ήταν μία 53χρονη γυναίκα που προσήλθε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου το Δεκέμβριο του 2018 με πυρετό, κεφαλαλγία και ορισμένα ακόμα συμπτώματα. Οι γιατροί του νοσοκομείο απομόνωσαν τον ιό Langya από ένα ρινοφαρυγγικό δείγμα της γυναίκας.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο New England ανακάλυψαν 35 ακόμα περιστατικά λοίμωξης με τον παραπάνω ιό, εκ των οποίων τα 26 είχαν λοίμωξη αποκλειστικά με αυτό το παθογόνο κατά τη διάγνωσή τους. Όλοι οι παραπάνω ασθενείς είχαν έρθει σε επαφή με άγρια ζώα στο πρόσφατο ιστορικό τους.

Ποια Συμπτώματα Προκαλεί ο Ιός Langya;

Το συχνότερο σύμπτωμα της λοίμωξης από τον Langya ήταν ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα που εμφανίστηκαν στους ασθενείς ήταν το αίσθημα κόπωσης, ο βήχας, οι μυαλγίες, το άλγος, η ναυτία, η κεφαλαλγία και ο έμετος.

Ορισμένοι ασθενείς είχαν επίσης χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, μειωμένη λειτουργία του ήπατος ή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.

Προέλευση του Ιού Langya

Θέλοντας να εξετάσουν την προέλευση του ιού Langya οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα από κατσίκες, σκύλους, χοίρους, αγελάδες και 25 ακόμα είδη ζώων από τα χωριά των ασθενών.

Περίπου το 5% των σκύλων και των κατσικών είχε αντισώματα για τον ιό Langya, ωστόσο ο ιός ήταν πολύ πιο κοινός στις μυγαλές. Συγκεκριμένα, το 27% των τελευταίων ζώων είχε ανιχνεύσιμο γενετικό υλικό του ιού.

Μυγαλή: το 27% των τελευταίων ζώων είχε ανιχνεύσιμο γενετικό υλικό του ιού.

Μυγαλή: το 27% των τελευταίων ζώων είχε ανιχνεύσιμο γενετικό υλικό του ιού.

Το παραπάνω δεδομένο δείχνει ότι ο ιός πιθανώς είναι ενδημικός στα παραπάνω ζώα. Ωστόσο από τις αναλύσεις των ερευνητών δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί αν ο ιός μεταπήδησε απευθείας από τη μυγαλή στον άνθρωπο ή αν υπήρχε κάποιος ενδιάμεσος ξενιστής.

Η ομάδα υποστήριξε, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι ο ιός Langya μπορεί να μεταπηδήσει στον άνθρωπο απευθείας από τη μυγαλή προκαλώντας πνευμονία και συμπτώματα γρίπης.

Μπορεί ο Ιός να Μεταδοθεί από Ανθρώπους Φορείς;

Τα 35 περιστατικά του ιού Langya που έχουν καταγραφεί από το 2018 δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα στη μελέτη.

Οι συγγραφείς έκαναν επίσης ιχνηλατήσεις σε 9 ασθενείς και δεν βρήκαν κανένα περιστατικό του ιού στο περιβάλλον τους. Βέβαια, ο αριθμός αυτός ήταν σχετικά μικρός για να αποφανθούμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων.

Προς το παρόν, τα 35 περιστατικά σε ένα διάστημα 4 ετών καθιστούν το ενδεχόμενο μαζικής εξάπλωσης του ιού εξαιρετικά απίθανο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, κάθε φορά που ο ιός μεταπηδά από ένα ζώο στον άνθρωπο έχει την ευκαιρία να μεταλλαχθεί.

Μία από αυτές τις μεταλλάξεις ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο στέλεχος του Langya το οποίο θα έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται ευκολότερα στον άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο άγριων ζώων, οι αποψιλώσεις και η αστικοποίηση είναι παράγοντες που έχουν αυξήσει σημαντικά τα περιστατικά των ζωωνόσων.

Υπάρχουν Συγγενικοί Ιοί που Μολύνουν τον Άνθρωπο;

Ο ιός Langya ανήκει σε μία οικογένεια ιών που λέγονται Paramyxoviridae, στους οποίους ανήκει επίσης ο ιός της ιλαράς, ο ιός της παρωτίτιδας και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Δύο άλλοι ιοί που σχετίζονται με τον ιό Langya είναι οι Hendra και Nipah. Οι τελευταίοι ιοί προκαλούν σοβαρά συμπτώματα γρίπης και είναι δυνητικά απειλητικοί για τη ζωή.

Και οι δύο παραπάνω ιοί είναι ενδημικοί στις νυχτερίδες, ωστόσο είναι δυνατό να μολύνουν και άλλα ζώα. Για παράδειγμα, ο ιός Hendra μεταδίδεται συχνότερα στον άνθρωπο από τα άλογα. Ο ιός Nipah με τη σειρά του μεταδίδεται μέσω των χοίρων ή από την έκθεση στα ούρα της νυχτερίδας.

Σήμερα έχουν καταγραφεί περιστατικά μετάδοσης του ιού Nipah από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα για τον ιό Hendra.

Ο ιός που συνδέεται στενότερα με τον Langya, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, είναι ο Mojiang. Ο ιός αυτός μεταδίδεται από τα ποντίκια και ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2012. Τα πρώτα περιστατικά του ιού ήταν 3 μεταλλωρύχοι που παρουσίασαν σοβαρή πνευμονία και κατέληξαν.

 
ΠΗΓΗ

  • A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China

    Xiao-Ai Zhang, Hao Li, Fa-Chun Jiang, Feng Zhu, Yun-Fa Zhang, Jin-Jin Chen, Chee-Wah Tan, Danielle E Anderson, Hang Fan, Li-Yan Dong, Chang Li, Pan-He Zhang, Yue Li, Heng Ding, Li-Qun Fang, Lin-Fa Wang, Wei Liu.
    N Engl J Med 2022; August 4, 2022; 387:470-472; DOI: https://doi.org/10.1056/nejmc2202705

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 514 access attempts in the last 7 days.