Οι τροφές που βλάπτουν τον θυρεοειδή

Είναι γνωστό ότι πολλά ιχνοστοιχεία παίζουν ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Θυρεοειδής

Θυρεοειδής

Επιπλέον, συγκεκριμένα συστατικά στις τροφές μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τη δραστικότητα των ιχνοστοιχείων αυτών.

Έτσι, η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Ανεξάρτητα από την επίδραση των τροφών στη λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι ιδιαίτερη η σημασία της ισορροπημένης διατροφής για όλα τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδικές διαταραχές.
 

Δείτε ποιες τροφές πιστεύεται ότι κάνουν κακό στο θυρεοειδή αδένα:

 

Σταυρανθή λαχανικά:
Σταυρανθή λαχανικά

Σταυρανθή λαχανικά

Οι γογγυλοκράμβες ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Πρόκειται για γνωστά βρογχοκηλογόνα που εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου.

Τα θειοκυανιούχα άλατα, που βρίσκονται στα λαχανικά αυτά έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη βρογχοκήλης.

Βρίσκονται επίσης στα φασόλια σόγιας, το θετικό όμως είναι ότι καταστρέφονται σε υψηλή θερμοκρασία, με το μαγείρεμα.

 

Γλουτένη:
Γλουτένη

Γλουτένη

Φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη συχνότητα ανάπτυξης δυσλειτουργίας του θυρεοειδή σε άτομα με κοιλιοκάκη, είτε υποθυρεοειδισμός (θυρεοειδίτιδα Χασιμότο) είτε υπερθυρεοειδισμός (νόσος του Graves).

Μελέτες δείχνουν ότι η διάγνωση της κοιλιοκάκης και η χορήγηση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας.

Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά μια τέτοια διατροφή με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των φαρμάκων αλλά και τη μείωση των επιπλοκών.

Από την άλλη, άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αναφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού μετά από ένα διάστημα διατροφής χωρίς γλουτένη.

Η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο και να εμποδίσει την απορρόφηση της θυροξίνης.

 

Ιώδιο:
Ιώδιο

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για τοn θυρεοειδή, καθώς χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η έλλειψή του μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Από την άλλη, στα άτομα με αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδούς, συστήνεται η αποφυγή λήψης περισσότερης ποσότητας ιωδίου από αυτή που χρειάζεται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος θυρεοτοξίκωσης.

 

Σόγια:
Σόγια

Σόγια

Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι ισοφλαβόνες και τα θειοκυανιούχα άλατα που περιέχονται στη σόγια επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα αν αυτή καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Η σόγια όπως και οι γογγυλοκράμβες έχουν βρογχοκηλογόνες ιδιότητες και προκαλούν δυσαπορρόφηση του ιωδίου.

Η σόγια περιέχει επίσης φυτοοιστρογόνα που πιστεύεται ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού, καθώς επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος σας να χρησιμοποιεί τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

 

 

 

 
ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 587 access attempts in the last 7 days.