Ασφυκτικά γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο λόγω έξαρσης των λοιμώξεων

 
Αναμονή ωρών
Ασφυκτικά γεμίζουν ειδικά τα Σαββατοκύριακα τα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας της έξαρσης των λοιμώξεων στα ανήλικα.

Εκατοντάδες παιδιά με τους γονείς τους βρέθηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο στα τρία βασικά παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής εξαιτίας των λοιμώξεων που «σαρώνουν» τον παιδικό πληθυσμό τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αναμονή το Σάββατο και την Κυριακή έφθασε και τις 8 ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.

«Σε κάθε εφημερία των δύο παιδιατρικών Νοσοκομείων Αγλαΐα Κυριακού, Αγίας Σοφίας προσέρχονται για εξέταση πάνω από 700 παιδιά για εξέταση με λοιμώξεις, γρίπη, κορονοϊό και άλλα νοσήματα» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.

Γιατί «πνίγονται» τα νοσοκομεία

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι ειδικά τα Σαββατοκύριακα τα νοσηλευτικά ιδρύματα γεμίζουν από εκατοντάδες άρρωστα παιδάκια με τους γονείς τους που περιμένουν στους διαδρόμους για ώρες να εξυπηρετηθούν.

Η έλλειψη στελεχωμένων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, οδηγούν τους γονείς με τα παιδιά τους στα νοσοκομεία ώστε να βρουν θεραπεία, τη στιγμή όμως που πρόκειται για νοσήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Είναι ενδεικτικό, όπως έδειξε και μελέτη για τα «Οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία των δημόσιων νοσοκομείων 2010 – 2020» που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Νίκος Πολύζος και ο Απόστολος Λέτσιος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, ότι περίπου το 40% των νοσηλειών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δηλαδή από τις περίπου 2,5 εκατ. νοσηλείες που γίνονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, περίπου οι 1 εκατ. νοσηλείες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Οι ειδικοί πάντως καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων και οι υγειονομικές αρχές είναι επί ποδός, καθώς εκτιμάται πως θα υπάρξει έκρηξη περιστατικών στις γιορτές. Όσο η θερμοκρασία θα πέφτει, τα κρούσματα θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Οι μολύνσεις αφορούν κυρίως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού με πυρετό και σε πέντε διαφορετικούς τύπους ιώσεων:

Γρίπη Α και Β
Αδενοϊος
Αναπνευστικός RSV
Πνευμονιόκκοκος
Στρεπτόκκοκος

Κατά τους ειδικούς τα αίτια της έξαρσης των λοιμώξεων είναι:

Όλες οι ιώσεις όπως και η γρίπη έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
Η μακροχρόνια χρήση μάσκας
Η μείωση των κοινωνικών επαφών ως μέτρο για την πρόληψη της Covid-19 τα τελευταία 2,5 χρόνια

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 577 access attempts in the last 7 days.