Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη που μειώνει τον κίνδυνο Long Covid

Όσοι είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος είχαν έως 67% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα Long Covid
Η μετάλλαξη Omicron είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σύνδρομο μακράς νόσησης (Long Covid) συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2

Η μετάλλαξη Omicron είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σύνδρομο μακράς νόσησης (Long Covid) συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2

Η μετάλλαξη Omicron είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σύνδρομο μακράς νόσησης (Long Covid) συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία.

Αυτά, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη (15-18 Απριλίου).

Πρόκειται για ελβετική μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας και έδειξε ότι όσοι είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος είχαν έως 67% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα Long Covid συγκριτικά με όσους δεν νόσησαν από Covid-19.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας που νόσησαν για πρώτη φορά λόγω του στελέχους Omicron ήταν λιγότερο πιθανόν να αναφέρουν συμπτώματα Long Covid ή κόπωση συγκριτικά με όσους είχαν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Το σύνδρομο Long Covid

«Το σύνδρομο Long Covid είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας με παρατεταμένη, μερικές φορές εξουθενωτική νόσηση, περιορισμένες επιλογές θεραπείας και αβέβαιη έκβαση», εξηγεί η Δρ. Carol Strahm από το Τμήμα Μολυσματικών Νόσων και Επιδημιολογίας του Νοσοκομείου St. Gallen της Ελβετίας.

«Ωστόσο, τα περισσότερα από τα δεδομένα σχετικά με το σύνδρομο προέρχονται από άτομα που νόσησαν από Covid-19 σχετικά νωρίς στην πανδημία, πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron προς τα τέλη του 2021.

Με την εμφάνιση της Omicron, τη συνεχιζόμενη παγκόσμια κυριαρχία της και τη έκρηξη λοιμώξεων που προκάλεσε, είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε  το ποιος κινδυνεύει από Long Covid και γιατί», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Η μελέτη

Η Δρ Strahm αξιολόγησε τη συχνότητα και τα συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid σε επαγγελματίες υγείας που είχαν νοσήσει από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, το στέλεχος Omicron ή και τα δύο και τους συνέκριναν με άτομα που δεν είχαν νοσήσει από Covid-19.

Το δείγμα αποτελούνταν από 1.201 επαγγελματίες υγείας (81% γυναίκες) με μέση ηλικία τα 43 έτη, από εννέα δίκτυα υγείας της Ελβετίας. Οι συμμετέχοντες είχαν επιλεγεί το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2020 και είχαν υποβληθεί σε ρινοφαρυγγικό τεστ και τεστ αντισωμάτων, ενώ είχαν δώσει πληροφορίες και για το εμβολιαστικό status τους.

Το Μάρτιο του 2021 (διάστημα 1), τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους (διάστημα 2) και τον Ιούνιο του 22 (διάστημα 3) συμπλήρωσαν online ερωτηματολόγια για τυχόν κάποιο εκ των 18 γνωστών συμπτωμάτων της Long Covid. Τα συχνότερα αναφερόμενα ήταν απώλεια όσφρησης/γεύσης, κόπωση/αδυναμία, εξουθένωση και τριχόπτωση.

Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης των ατόμων που είχαν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού ήταν 18 μήνες.

Τα αποτελέσματα

Το διάστημα 1 ο κίνδυνος συμπτωμάτων Long Covid ήταν 67% υψηλότερος στους 157 επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ενώ το διάστημα 3 ο κίνδυνος ήταν 37% υψηλότερος, συγκριτικά πάντα με τις ομάδες ελέγχου.

Σε ότι αφορά την κόπωση παρατηρήθηκε το ίδιο πρότυπο: το διάστημα 1 ο κίνδυνος κόπωσης ήταν 45% υψηλότερος για όσους είχαν νοσήσει από το αρχικό στέλεχος αλλά στο διάστημα 3 δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ ασθενών και μη.

Αλλά για τους 429 επαγγελματίες υγείας που είχαν βρεθεί θετικοί κατά την επικράτηση του στελέχους Omicron δεν προέκυψε υψηλότερος κίνδυνος συμπτωμάτων Long Covid, συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Ενώ τα ποσοστά κόπωσης επίσης ήταν όμοια μεταξύ των δύο ομάδων.

Συμπεράσματα

«Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για τη διαπίστωση αυτή. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η Omicron είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος – το σύνδρομο μακράς νόσησης είναι συχνότερο μετά από σοβαρή νόσησης – και της κτηθείσας ανοσίας από την προηγούμενη έκθεση στον ιό», σημειώνει η Δρ. Strahm.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η επαναλοίμωξη – με την παραλλαγή Omicron μετά από το αρχικό στέλεχος – δεν ενείχε μεγαλύτερο κίνδυνο Long Covid απ’ ότι να νοσήσει κάποιος μόνο με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Ομοίως, ο εμβολιασμός δεν επηρέαζε τον κίνδυνο Long Covid ή κόπωσης σε όσους είχαν μολυνθεί από την Omicron και στο παρελθόν από το αρχικό στέλεχος.

«Ενώ τα συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid έφθιναν με την πάροδο του χρόνου σε όσους είχαν κολλήσει το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ήταν παρόντα πάντως μετά από 18 μήνες.

Αντίθετα, οι επαγγελματίες υγείας που είχαν βρεθεί θετικοί λόγω της Omicron δεν εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα Long Covid. Ούτε η επαναλοίμωξη, ούτε ο εμβολιασμός πριν την νόσηση από Omicron είχαν κάποια επιρροή στο σύνδρομο Long Covid», καταλήγει η ερευνήτρια Carol Strahm.

 

 

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 509 access attempts in the last 7 days.