Κοινό γλυκαντικό καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ποντικού – σε υψηλές δόσεις

Η έρευνα δείχνει ότι οι βιολογικές επιδράσεις της σουκραλόζης – που χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο ζάχαρης – υπερβαίνουν την τόνωση της γεύσης.
Κοινό γλυκαντικό καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ποντικού - σε υψηλές δόσεις

Κοινό γλυκαντικό καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ποντικού – σε υψηλές δόσεις

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το υποκατάστατο ζάχαρης σουκραλόζη θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων.

Οι υψηλές δόσεις σουκραλόζης – ένα ισχυρό υποκατάστατο ζάχαρης χωρίς θερμίδες που είναι 600 φορές πιο γλυκό από τη σακχαρόζη – μειώνουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις στα ποντίκια, σύμφωνα με μελέτη.

Οι ερευνητές δεν διερεύνησαν τις επιδράσεις του γλυκαντικού στους ανθρώπους και λένε ότι είναι απίθανο η κανονική κατανάλωση σουκραλόζης να είναι επιβλαβής. Αλλά τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαρτίου στο Nature, υποδηλώνουν ότι το γλυκαντικό έχει σαφή βιολογική επίδραση πέρα από την τόνωση της γεύσης.

 

«Υπήρξε αυτή η κοσμοθεωρία ότι αυτά τα γλυκαντικά απλώς θα πλένονταν στο σώμα μας – οι γλώσσες μας θα τα δοκίμαζαν και τίποτα άλλο δεν θα συνέβαινε», λέει η Susie Swithers, συμπεριφορική νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Purdue στο West Lafayette της Ιντιάνα, η οποία μελετά τις επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών και δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτή η μελέτη είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αυτό είναι βαθιά αναληθές».

Αν και οι συγγραφείς ζητούν περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση τυχόν επιπτώσεων του μορίου στην υγεία των ανθρώπων, προτείνουν επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τις συνθήκες που προκαλούν ένα υπερκινητικό ανοσοποιητικό σύστημα.

 «Τι εντυπωσιακό έργο», λέει ο Guillaume Walther, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν στη Γαλλία, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις της σουκραλόζης στην υγεία. «Η αυστηρότητα της μελέτης και των πειραμάτων σε αυτό το έγγραφο είναι απίστευτη».

Ανοσολογική δυσλειτουργία

Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν βιολογικές επιδράσεις, όπως η αλλαγή των μικροβίων του εντέρου των ανθρώπων.

Για να διερευνηθεί εάν η σουκραλόζη έχει επίσης επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ο Fabio Zani, μοριακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ κύτταρα, που ελήφθησαν από ποντίκια και ανθρώπους, εκτέθηκαν στο γλυκαντικό.

Διαπίστωσαν ότι η σουκραλόζη επηρέασε την ικανότητα των Τ κυττάρων να αναπαράγουν και να ειδικεύονται.

Για να δουν αν το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο στα ζωντανά ζώα, οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια μπουκάλια νερού που περιείχαν μια δόση σουκραλόζης που είναι το ισοδύναμο τρωκτικών της μέγιστης ασφαλούς πρόσληψης στους ανθρώπους – ένα πρότυπο που τέθηκε από ρυθμιστικές αρχές όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τα ποντίκια είχαν είτε βακτηριακή λοίμωξη είτε όγκο, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα να δει πόσο ευαίσθητο ήταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτά τα ποντίκια παρουσίασαν διαταραγμένες αποκρίσεις Τ κυττάρων, σε σύγκριση με ποντίκια σε ομάδες ελέγχου που έλαβαν είτε νερό είτε άλλα γλυκαντικά.

Όταν η ομάδα σταμάτησε να δίνει στα ποντίκια σουκραλόζη, οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων τους άρχισαν να ανακάμπτουν.

Οι ερευνητές δεν δοκίμασαν χαμηλότερες δόσεις σουκραλόζης, αλλά «μας φάνηκε πολύ σαφές ότι αν πηγαίναμε πολύ χαμηλότερα, πιθανότατα θα είχαμε χάσει εντελώς το αποτέλεσμα», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Karen Vousden, βιολόγος καρκίνου στο Ινστιτούτο Francis Crick.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ποσότητα που λαμβάνουν οι άνθρωποι στην κανονική τους διατροφή δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα».

Το γλυκαντικό φαίνεται να επηρεάζει μόνο τα Τ κύτταρα και όχι άλλα ανοσοκύτταρα, όπως τα Β κύτταρα ή τα μυελοειδή κύτταρα, και δεν συσσωρεύεται μέσα στα Τ κύτταρα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την επικοινωνία των Τ κυττάρων, εικάζουν οι συγγραφείς.

Ο Robert Rankin, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελέγχου Θερμίδων, μιας εμπορικής ομάδας που εκπροσωπεί εταιρείες που παράγουν τρόφιμα και ποτά με μειωμένες θερμίδες, σημειώνει ότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε ποντίκια και ότι οι δόσεις υπερβαίνουν την ποσότητα που συνήθως καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Γλυκό φάρμακο

Οι επιδράσεις της σουκραλόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι εγγενώς αρνητικές, λέει ο Vousden. Τα αποτελέσματα λέει, υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι το γλυκαντικό θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων.

Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία σε ζώα, οι ερευνητές έδωσαν υψηλές δόσεις του γλυκαντικού σε ποντίκια που είχαν εκτραφεί για να έχουν προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1, μια αυτοάνοση κατάσταση που αναγκάζει τα Τ κύτταρα να επιτεθούν στα παγκρεατικά κύτταρα.

Μετά από περίπου 30 εβδομάδες, μόνο περίπου το ένα τρίτο των ποντικών που έλαβαν το γλυκαντικό ανέπτυξαν διαβήτη. Αντίθετα, όλα τα ποντίκια στα οποία δόθηκε μόνο νερό είχαν αναπτύξει την κατάσταση.

Ο Zani λέει ότι εάν η μελλοντική έρευνα έβρισκε παρόμοιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους, θα μπορούσε να δει το γλυκαντικό να χορηγείται παράλληλα με πιο συμβατικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να μειώσουν τις δόσεις αυτών των φαρμάκων. Αυτή η οδός έρευνας είναι πολλά υποσχόμενη, λέει ο Walther, ειδικά επειδή η σουκραλόζη είναι φθηνή στην παρασκευή και θα είχε λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

 

ΠΗΓΗ

  • The dietary sweetener sucralose is a negative modulator of T cell-mediated responses

    Fabio Zani, Julianna Blagih, Tim Gruber, Michael D. Buck, Nicholas Jones, Marc Hennequart, Clare L. Newell, Steven E. Pilley, Pablo Soro-Barrio, Gavin Kelly, Nathalie M. Legrave, Eric C. Cheung, Ian S. Gilmore, Alex P. Gould, Cristina Garcia-Caceres & Karen H. Vousden
    Nature (2023). Published: 15 March 2023; DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-023-05801-6

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 505 access attempts in the last 7 days.