Σοκ από τον ΠΟΥ: Πιθανώς καρκινογόνος η ασπαρτάμη

Ανακοινώσεις στις 14 Ιουλίου

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

 

Ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον ΠΟΥ.

Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη μέχρι σε τσίχλες και προϊόντα διατροφής, θα καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό φορέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, ανέφεραν οι πηγές.

Παράλληλα, η  JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τις πρόσθετες ουσίες στα προϊόντα, εξετάζει επίσης τη χρήση της ασπαρτάμης φέτος. Πρόκειται να ανακοινώσει, μάλιστα, τα ευρήματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της – στις 14 Ιουλίου.

Φόβοι ότι θα προκαλέσουν σύγχυση οι αποφάσεις για την ασπαρτάμη

Είναι αλήθεια, ότι παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και έχουν πιέσει τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις, με τους επικριτές να επισημαίνουν ότι οι εκτιμήσεις της IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό

Σημειώνεται, ότι από το 1981, JECFA η έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά θα πρέπει να πίνει καθημερινά 12 έως 36 κουτάκια σόδα διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό – για να κινδυνεύει.

Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Ζητάμε ευγενικά και από τους δύο φορείς να συντονίσουν τις προσπάθειές τους κατά την επανεξέταση της ασπαρτάμης, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση ή ανησυχία στο κοινό», έγραψε η Nozomi Tomita, αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, σε επιστολή με ημερομηνία 27 Μαρτίου προς την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Σουζάνα Τζέικαμπ.

Οι αποφάσεις της IARC μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Το 2015, η επιτροπή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνα ουσία». Χρόνια αργότερα, ακόμη και όταν άλλοι φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αμφισβήτησαν αυτή την αξιολόγηση, οι εταιρείες εξακολουθούσαν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της απόφασης.

Η γερμανική Bayer το 2021 έχασε την τρίτη έφεσή της κατά αποφάσεων αμερικανικών δικαστηρίων που επιδίκασαν αποζημιώσεις σε πελάτες που κατηγορούσαν για τον καρκίνο τους τη χρήση των ζιζανιοκτόνων της με βάση τη γλυφοσάτη.

 

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 489 access attempts in the last 7 days.