Τι  είναι ο ιός Nipah και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι  είναι ο ιός Nipah που σκότωσε δύο στην Ινδία και πώς αντιμετωπίζεται;
Ιός Nipah - Τρόποι μετάδοσης

Ιός Nipah – Τρόποι μετάδοσης

 

Το νότιο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας έκλεισε ορισμένα σχολεία και γραφεία αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αξιωματούχοι αγωνίστηκαν να σταματήσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Nipah, αφού σκότωσε δύο ανθρώπους στο τέταρτο ξέσπασμα από το 2018

 

Εδώ είναι τι γνωρίζουμε για τον ιό:

 

ΑΠΌ ΠΟΎ ΠΡΟΉΛΘΕ Ο ΙΌΣ;

 

Ο ιός Nipah εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1998 κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ασθένειας μεταξύ των χοιροτρόφων στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. 

 

Είναι σε θέση να μολύνει τους ανθρώπους απευθείας μέσω επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων νυχτερίδων και χοίρων, με ορισμένες τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων.

 

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η Nipah υπάρχει μεταξύ των ιπτάμενων αλεπούδων εδώ και χιλιετίες και φοβούνται ότι ένα μεταλλαγμένο, εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος θα προκύψει από τις νυχτερίδες.

 

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΏΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΤΑΙ;

 

Δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη ή τη θεραπεία της λοίμωξης, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ περίπου 70%. Η συνήθης θεραπεία είναι η παροχή υποστηρικτικής φροντίδας.

 

Τα μολυσμένα άτομα αναπτύσσουν αρχικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, πονοκεφάλους και έμετο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 

Η εγκεφαλίτιδα και οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε σοβαρές περιπτώσεις, οδηγώντας σε κώμα.

 

Ο ιός βρίσκεται στον κατάλογο έρευνας και ανάπτυξης παθογόνων παραγόντων του ΠΟΥ με δυναμικό επιδημίας.

 

ΠΟΎ ΉΤΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΑ ΚΡΟΎΣΜΑΤΑ;

 

Το ξέσπασμα του 1998 στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους και μόλυνε σχεδόν 300. Από τότε, έχει εξαπλωθεί χιλιάδες μίλια, σκοτώνοντας μεταξύ 72% και 86% των μολυσμένων.

 

Περισσότερες από 600 περιπτώσεις ανθρώπινων λοιμώξεων από τον ιό Nipah αναφέρθηκαν μεταξύ 1998 και 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

 

Ένα ξέσπασμα του 2001 στην Ινδία και δύο ακόμη στο Μπαγκλαντές σκότωσαν 62 από τους 91 ανθρώπους που μολύνθηκαν.

 

Το 2018, ένα ξέσπασμα στην Κεράλα στοίχισε 21 ζωές, με άλλα ξεσπάσματα το 2019 και το 2021. 

Τμήματα της Κεράλα είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο παγκοσμίως από κρούσματα ιών νυχτερίδων, σύμφωνα με έρευνα του Reuters τον Μάιο.

 

 

ΠΗΓΗ:   www.medscape.com

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 107 access attempts in the last 7 days.