Πάτρα: Κινδυνεύει με αναστολή ή ακόμη και κατάργηση η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

 
Εξυπηρετεί ασθενείς από το 2019

 

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

 

Με αναστολή λειτουργίας ή και κατάργηση κινδυνεύει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» η οποία από το 2019 μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών με ψυχική νόσο του Νομού Αχαΐας.

Όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοί της, οι συμβάσεις τους δεν έχουν ανανεωθεί και παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις, μέχρι σήμερα, δέκα ημέρες πριν λήξουν… δεν έχει γίνει το παραμικρό! Έτσι εκφράζουν φόβους ότι η Κινητή Μονάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια… σε ακινησία!

Στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 1000 ασθενείς με κάθε βαθμού σοβαρότητας ψυχική νόσο, με επισκέψεις κατ΄ οίκον στον τόπο διαμονής τους και τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Το πιο σημαντικό λειτούργημα της ΚΜΨΥ είναι η ολιστική φροντίδα των ατόμων με σοβαρή ψυχική νόσο, με την παροχή υπηρεσιών ψυχιάτρου, ψυχολόγου, νοσηλευτή και κοινωνικού λειτουργού.

Οι κατ΄ οίκον επισκέψεις της και η αδιάλειπτη εποπτεία των ασθενών, εξασφαλίζει την αποφυγή της νοσηλείας τους, τη στήριξη της οικογένειας τους στην διαχείριση της νόσου και την αξιοπρεπή διαβίωση των ασθενών στον τόπο κατοικίας τους.  

Εξυπηρετεί άτομα που η νόσος τους δεν τα καθιστά ικανά να έχουν τακτική παρακολούθηση, άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, όπου ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος είναι ανύπαρκτοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως ανάπηροι και καρκινοπαθείς  τελικού σταδίου και άτομα με οικονομικά προβλήματα, που δεν μπορούν να μετακινηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας..!

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «η κατάργηση, αλλά ακόμα και η προσωρινή διακοπή της Κινητής Μονάδας, θα είχε ως αποτέλεσμα την παραμέληση και τελικά την υποτροπή των συμπολιτών μας με σοβαρή ψυχική νόσο, καθώς επίσης, την ταλαιπωρία των οικογενειών τους και την αποδυνάμωση όλων των συνεργαζόμενων δομών . Θα αποτελούσε βαθιά ρήξη στη συνέχεια των ασθενών που είναι από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας!

Η κατάργηση της Κινητής Μονάδας θα είναι μια τεράστια παλινδρόμηση στην προσπάθεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (που έχει ξεκινήσει από το 1990), σε συνθήκες που για δεκαετίες αποτελούσαν ντροπή και ταπείνωση στη συνείδησή μας.

Το προσωπικό της Κινητής και η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έχει προβεί σε ενέργειες για την συνέχισή και την απρόσκοπτη λειτουργία της Κινητής, της οποίας η σύμβαση πρέπει να ανανεωθεί ως της 31/12/2023. Υπάρχει όμως γραφειοκρατικό και τυπικό θέμα στο Υπουργείο Υγείας που δεν έχει κάνει εφικτή μέχρι σήμερα την θετική του απάντηση.

 

Η πραγματικότητα είναι πως στο νομό μας χρειαζόμαστε παραπάνω από μία Κινητές Μονάδες και μάλιστα με εξειδίκευση σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους . Ας μη χάσουμε τουλάχιστον  αυτή τη μια που έχουμε.»!

 

ΠΗΓΗ   *Εφημερίδα “Γνώμη”


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 851 access attempts in the last 7 days.