Θεσσαλονίκη: Έκλεισε ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» λόγω έλλειψης προσωπικού

 
Προβλήματα υποστελέχωσης σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»

Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»

Ανεστάλη η λειτουργία της Γ’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη, λόγω ελλείψεων στο προσωπικό, με τους ασθενείς να μεταφέρονται στις άλλες δύο ΜΕΘ.

 Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), κάνει λόγο «για αναστολή με αστερίσκους», με πρόβλεψη επαναλειτουργίας με «δανεικό» προσωπικό αν χρειαστεί, ενώ τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ για τη ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

«Σε αναστολή λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, που με δάφνες είχε εγκαινιαστεί το 2021, θρυμματίζοντας την εικόνα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γ΄ ΜΕΘ ήδη υπολειτουργούσε καθώς από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που περιλαμβάνει λειτουργούσαν μόλις τα 9, και αυτά χάρις στην υπερεργασία των συναδέλφων, που είχαν φτάσει στο όριο τους.

  Ενδεικτικά, στη συγκεκριμένη ΜΕΘ είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραιατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αλλά, ακόμα και αυτοί οι 6 ιατροί ήταν κάτω από το κατώτερο όριο λειτουργίας που προβλέπεται σε νόμο για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ.

Τους τελευταίους μήνες, που λόγω συνθηκών είχαν απομείνει μόλις 4, έφτασαν να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ΄ ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκους, δηλαδή την επαναλειτουργία όταν χρειαστεί με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. 

Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό.

 Η λύση είναι μια και γνωστή σε όλους. Πραγματική αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί ιατροί. Διπλασιασμός των απολαβών, διπλασιασμός του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Yγείας».

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 853 access attempts in the last 7 days.