ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ: “Τέρμα τα δίφραγκα!”

 

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

Τέρμα τα δίφραγκα!

Σε διαβούλευση τέθηκε διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία προβλέπεται αύξηση της αποζημίωσης της εφημερίας των γιατρών ΕΣΥ.

Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αύξηση είναι μόλις ένα (1) ευρώ την ώρα. Κι αυτό όμως το ένα ευρώ σε μεγάλο ποσοστό θα επιστραφεί στο κράτος με την εκκαθάριση από την εφορία τον επόμενο χρόνο.

Αυτός ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει!

Η εφημεριακή αποζημίωση φορολογείται αθροιζόμενη στις τακτικές αποδοχές, παρόλο που δεν έχει χαρακτηριστικά τακτικού εισοδήματος. Διαφέρει από γιατρό σε γιατρό, από κλινική σε κλινική, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από μήνα σε μήνα.

Προκύπτει από την υποχρέωση υπερεργασίας των γιατρών, συχνά με διοικητικά «εντέλεσθαι» και συνήθως υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας και δεν αποτελεί συντάξιμο χρόνο (!).

Όπως ομολογεί και η κυβέρνηση, οι Έλληνες γιατροί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, στοιχειώδες μέτρο θα ήταν η αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών και η θέσπιση αφορολόγητου των πρόσθετων εφημεριών, ώστε να μην αθροίζονται στις τακτικές αποδοχές, αυξάνοντας υπέρμετρα την φορολόγηση με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή.

Τη στιγμή μάλιστα που άλλα «μη τακτικά» εισοδήματα, όπως τα ενοίκια και τα μερίσματα εταιρειών, φορολογούνται ήδη αυτόνομα, ενώ οι εφημερίες τιμωρητικά αθροίζονται στις τακτικές αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ.

Προφανώς για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η υπερεφημέρευση των γιατρών του ΕΣΥ θα πρέπει να συνοδεύεται και από υπερφορολόγηση, στα πλαίσια της «συλλογής εμπειριών», όπως υποστηρίζει η κ. Κεραμέως.

Άλλωστε, με το νόμο 3754/2009 προβλεπόταν η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και καταργήθηκε με τα μνημόνια. Τώρα που η οικονομία (σύμφωνα με την κυβέρνηση) καλπάζει, ήρθε ο καιρός για την επαναφορά της.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να επαναφέρουν άμεσα σε ισχύ την διάταξη της αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών και να θεσπίσουν αφορολόγητο των πρόσθετων εφημεριών, ως έναν πρώτο μικρό σταθμό στον διπλασιασμό των αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ.

Η οικονομία υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι αντέχει και η κοινωνία αναγνωρίζει το δίκιο των γιατρών του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση συμφωνεί ή απλώς κοροϊδεύει με υποκριτικά παλαμάκια;

Τέρμα λοιπόν τα δίφραγκα!

 

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 468 access attempts in the last 7 days.