Επιβεβαιώθηκε η σύνδεση διαβήτη – καρκίνου

Σακχαρώδης διαβήτης

 

Ένα απαισιόδοξο μήνυμα για όσους πάσχουν από διαβήτη στέλνει μία μελέτη ανασκόπησης, με δεδομένα από 47 επιμέρους διεθνείς έρευνες. Όπως καταγράφεται, η διάγνωση του διαβήτη θέτει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. 

Σημειώνεται ότι η νόσος του διαβήτη πλήττει περισσότερους από 415 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώνει με ηχηρό τρόπο ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, με τις γυναίκες να είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, καθώς φαίνονται πιο εκτεθειμένες στην ανάπτυξη όγκων, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες

Τα συμπεράσματα της διεθνούς μελέτης, η οποία αξιολόγησε δεδομένα από περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους, δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia. Μεταξύ αυτών, καταγράφεται ότι οι γυναίκες με διαβήτη έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Για τους άνδρες ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου είναι κατά 19% υψηλότερος σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς άνδρες.

Επίσης, ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πλειονότητα των μορφών καρκίνων σε συγκεκριμένα τμήματα του ανθρωπίνου σώματος, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ειδικότερα για τις γυναίκες με διαβήτη (σε σύγκριση με άνδρες που έχουν την ίδια νόσο) ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του νεφρού είναι κατά 11% υψηλότερος, για καρκίνο του στόματος κατά 13%, για καρκίνο του στομάχου κατά 14% και για λευχαιμία κατά 15%. Αντίθετα, για τον καρκίνο του ήπατος, ο κίνδυνος ήταν 12% χαμηλότερος για τις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες με διαβήτη.

Άγνωστοι οι μηχανισμοί

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από τη σύνδεση διαβήτη και καρκίνου. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν το ανθρώπινο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Όσο για το γεγονός ότι οι διαβητικές γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες, υπάρχουν αρκετές πιθανοί παράγοντες, με τους επιστήμονες να μην έχουν καταλήξει στην ακριβή αιτιολογία. 

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα στοιχεία για την εν λόγω μελέτη.

 

ΠΗΓΗ

Καρκίνος
  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 708 access attempts in the last 7 days.