Στο απόσπασμα η Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία

Στο απόσπασμα η Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία

Με την ηγεσία του υπουργείου να έχει αφήσει τη δημόσια υγεία στον νομό να παραπαίει, όλως τυχαίως τον τελευταίο καιρό ανοίγουν νέα διαγνωστικά κέντρα στην περιοχή.

Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου μοιάζουν με κακής ποιότητας κωμωδία, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ουσιαστικά έχει αφήσει τη δημόσια υγεία σ’ έναν ολόκληρο νομό να παραπαίει.

Πριν από τρεις μέρες γράφαμε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αιτωλοακαρνανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν επιστρατεύτηκε ιδιώτης καρδιολόγος προκειμένου να παρακολουθεί τα περιστατικά στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, μια και δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος.

Δηλώνουν… άγνοια

Ο ντόρος που ακολούθησε απ’ αυτή την ιστορία ήταν μεγάλος, με συνέπεια ο αν. υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος να ζητήσει τις παραιτήσεις των διοικητών των δύο νοσοκομείων και από την πλευρά τους οι διοικητές να δηλώνουν άγνοια για την υπουργική απαίτηση μιας κυβέρνησης που τους διόρισε και να υποστηρίζουν πως δεν τους έχει ζητηθεί επίσημα κάτι τέτοιο.

Ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, δήλωσε πως υπάρχει «αντιπαλότητα μεταξύ των δύο διοικητών και ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν», ενώ παράλληλα μίλησε για «ανεπάρκεια των δύο διοικητών και γι’ αντικατάστασή τους».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Γρηγοράκος είπε πως γνώριζε τα προβλήματα στη διοίκηση των δύο νοσοκομείων «από την πρώτη στιγμή». Το ερώτημα είναι γιατί δεν έκανε κάτι γι’ αυτό νωρίτερα, αλλά περίμενε να περάσουν μήνες για να το πράξει.

Παρ’ όλα αυτά, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα δύο διοικητικά στελέχη δεν είχαν υποβάλει την παραίτησή τους και παρέμεναν στις θέσεις τους. Πληροφορίες από το Αγρίνιο αναφέρουν ότι έχει απομείνει το διαδικαστικό κομμάτι της «παραίτησης» που έχει να κάνει με την αποστολή των επίσημων εγγράφων.

Από εκεί και πέρα, η κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στον νομό όπως και σε άλλους δεν φαίνεται να είναι αποκλειστικά ευθύνη των διοικητών, που είναι απλώς όργανα, αλλά της γενικότερης μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα υγεία.

Τα προβλήματα είναι ουκ ολίγα και δεν αφορούν μόνο την ανεπάρκεια της καρδιολογικής κλινικής του νέου νοσοκομείου Αγρινίου. Επεκτείνονται στην παιδιατρική κλινική, όπου η κατάσταση δυσκόλεψε μετά τη συνταξιοδότηση ενός απ’ τους εναπομείναντες γιατρούς, αλλά και στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Μεσολογγίου η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης.

Μειωμένος προϋπολογισμός

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τη μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Αγρινίου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες. Πέρυσι το νοσοκομείο λειτουργούσε στο παλιό κτίριο, αλλά πλέον το καινούργιο νοσοκομείο έχει άλλες ανάγκες, τις οποίες καλείται να καλύψει με τον προϋπολογισμό του παλιού.

Την ίδια ώρα, πριν από ένα μήνα πραγματοποίησε τα εγκαίνιά του στο Αγρίνιο ένα νέο διαγνωστικό κέντρο με την ονομασία «Ευήνωρ», το οποίο εκπροσωπείται από τον Βελισσάριο Καραγκούνη, αδελφό του βουλευτή της Ν.Δ. στον νομό, Κώστα Καραγκούνη.

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες άνοιξε άλλο ένα διαγνωστικό κέντρο στην πόλη, σε μια χρονική περίοδο που, π.χ., για το ΠΕΔΥ Αγρινίου δεν έχει καν προκηρυχθεί θέση μικροβιολόγου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξοπλισμένο μικροβιολογικό εργαστήριο στη συγκεκριμένη μονάδα υγείας.

Το ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αν με τη μη κάλυψη της θέσης του μικροβιολόγου και τη γενικότερη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στον νομό οι πολίτες «σπρώχνονται» προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ολοι τους… «παρών»

Το «σπρώξιμο» πάντως επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές αρχές, καθώς κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια του νέου κέντρου, ενόσω δίπλα τους το νοσοκομείο της πόλης αιμορραγεί.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι εγκαινιάστηκε ένα «στολίδι επιστήμης» για την πόλη του Αγρινίου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας και άλλων τέτοιων σημαντικών βημάτων προόδου για τον νομό.

Τα δε εγκαίνια του κέντρου έκανε ο καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής 1ης προπαιδευτικής χειρουργικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής πρύτανης Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιος Ζωγράφος, καθώς και ο πρόεδρος του «Ευήνωρ» Μάριος Καραγκούνης, ο οποίος είναι οικονομολόγος με εξειδίκευση στα οικονομικά της Υγείας.

 

 

Πηγή:  http://www.efsyn.gr

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 722 access attempts in the last 7 days.