Ποιο φάρμακο για τον προστάτη συνδέθηκε με σοβαρές παρενέργειες

 

Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία, ο προστάτης του μεγαλώνει σε μέγεθος. Η κατάσταση αυτή συχνά οδηγεί σε κατακράτηση ουρών και συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού, όπως είναι η μειωμένη ροή των ούρων και η συχνή ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ιατροί συχνά για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων συνταγογραφούν είτε έναν άλφα αποκλειστή, όπως είναι η ταμσουλοσίνη για τη χαλάρωση των μαλακών μυών του προστάτη και τη βελτίωση της ούρησης ή άλλα φάρμακα όπως είναι η φιναστερίδη και η δουταστεριδη, τα οποία μειώνουν τον όγκο του προστάτη και βελτιώνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού.

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, η δουταστερίδη (Avodart), το φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και μη αλκοολικής λιπώδους διήθηση του ήπατος καθώς και να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα στυτική δυσλειτουργία.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τα νέα αυτά ευρήματα και να συζητούν με τους ασθενείς τις πιθανές παρενέργειες του Avodart στη μεταβολική και τη σεξουαλική λειτουργία . Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο journal Hormones Molecular Biology and Clinical Investigations.

Στη μελέτη συμμετείχαν δυο ομάδες ανδρών που λάμβαναν αγωγή για την υπερπλασία του προστάτη. Η μια λάμβανε δουταστερίδη και η άλλη ταμσουλοσίνη. Και οι δυο ομάδες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για 36-42 μήνες. Οι ερευνητές συγκέντρωναν δεδομένα αναφορικά με το σάκχαρο αίματος, την αιμοσφαιρίνη, την ολική χοληστερόλη την, LDL, την HDL και τα ηπατικά ένζυμα σε κάθε επίσκεψη. Επίσης οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια που εκτιμούσαν την ποιότητα ζωής και τη στυτική λειτουργία. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα της δουταστερίδης συγκρίθηκαν με αυτά που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα της ταμσουλοσίνης.

 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι η δουταστερίδη αυξάνει το σάκχαρο και τα λιπίδια του αίματος με αποτέλεσμα να αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος. Τονίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται η σεξουαλική παρενέργεια του φαρμάκου καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής του άνδρα. Σε κάθε περίπτωση οι ιατροί θα πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς τις πιθανές παρενέργειες της δουταστερίδης τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής.

 
 
  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 642 access attempts in the last 7 days.