Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI

Χειρουργείο

 

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, με αφορμή σχετική καταγγελία που έφτασε στην υπηρεσία του αλλά και με βάση τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» («Με τις ευλογίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI»– 30/4/2018 και «Το μεγάλο “ξέπλυμα” του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας»-20/5/2018), διέταξε ήδη τη διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί δεν έχει τηρηθεί η σχετική νομοθεσία. 

Υπενθυμίζεται πως με τα δημοσιεύματά μας αναδείξαμε την παντελή έλλειψη ελέγχου εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, γεγονός που αποδεικνύεται από την επιστολή που έστειλε το ΚΕΣΥ (και την οποία δημοσιεύσαμε) σε όλα τα πιστοποιημένα νοσοκομεία, με την οποία τους ζητούσε να μάθει ποιες είναι οι Ομάδες Καρδιάς τους -του προσωπικού δηλαδή που πραγματοποιεί τις TAVI και το οποίο οφείλει να έχει συγκεκριμένη εκπαίδευση γι’ αυτόν τον σκοπό- και αν είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τη νομοθεσία!

Η έλλειψη ελέγχου αποδεικνυόταν επίσης από το γεγονός ότι από τα 18 νοσοκομεία και κλινικές που φέρουν την πιστοποίηση και τα οποία πραγματοποιούν TAVI εδώ κι ένα χρόνο τουλάχιστον, μόνο τα 6 έχουν περάσει τον αριθμό των 20 επεμβάσεων, που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να έχει μια κλινική ώστε να διατηρήσει τη σχετική πιστοποίηση. 

Κατά συνέπεια, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις πιστοποιήσεις που έχουν δοθεί από το 2016 έως σήμερα από το ΚΕΣΥ και να διερευνήσουν τη νομιμότητά τους.

Παράλληλα, θα εξεταστούν όλα τα βιογραφικά εκείνων που απαρτίζουν τις «Ομάδες Καρδιάς» των νοσοκομείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εκπαίδευσή τους είναι αυτή που απαιτεί η σχετική νομοθεσία.

Εκτός όμως των ανωτέρω, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει και το ποιες κλινικές οφείλουν να έχουν πιστοποίηση για TAVI και ποιες όχι -με βάση τον αριθμό των επεμβάσεων που πραγματοποιούν κατ’ έτος- αλλά και, το σπουδαιότερο, ποιες κλινικές πραγματοποιούν ή πραγματοποίησαν επεμβάσεις χωρίς να έχουν άδεια. 

Κι άλλος θάνατος στο 401 

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που έγινε στην εφημερίδα μας το πρωί της περασμένης Πέμπτης, μας γνωστοποίησε πως στην καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ κατέληξε άλλος ένας ασθενής, 74 ετών, που υπεβλήθη σε TAVI από τον Χ.Κ., τον θωρακοχειρουργό, ο οποίος μας έχει μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση, επειδή δημοσιεύσαμε επίσημα έγγραφα και καταγγελίες από το νοσοκομείο που αποδείκνυαν το γεγονός της υψηλής θνητότητας στις εν λόγω επεμβάσεις. 

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο συνομιλητής στο τηλεφώνημα, ο ασθενής υπεβλήθη σε TAVI, ωστόσο στη συνέχεια, όταν η επέμβαση «στράβωσε», η διαδικασία μετατράπηκε σε κανονική εγχείριση ανοιχτής καρδιάς, παρουσία Γερμανού πρόκτορα (ειδικού στις TAVI που επιβλέπει τη διαδικασία), τον οποίο είχε φέρει στο νοσοκομείο η εταιρεία εμπορίας των συγκεκριμένων βαλβίδων, Medtronic, και ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά.

Σε ερώτημά μας γιατί ήρθε Γερμανός πρόκτορας και όχι κάποιος Ελληνας απ’ αυτούς που κατά καιρούς έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν την εν λόγω κλινική και συνεργάστηκαν με τον Χ.Κ., η απάντηση που μας δόθηκε ήταν πως κανένας Ελληνας πρόκτορας δεν πατάει πλέον το πόδι του στο νοσοκομείο. 

Πηγές μας εντός του νοσοκομείου αφενός μας επιβεβαίωσαν το περιστατικό, αφετέρου μας ενημέρωσαν πως εκείνη τη μέρα είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 2 επεμβάσεις TAVI, ωστόσο η δεύτερη ακυρώθηκε, καθώς η διαδικασία της πρώτης ξεπέρασε τις 12 ώρες χειρουργείου (την ώρα που ο κύριος σκοπός των TAVI είναι ο ασθενής να μείνει τον ελάχιστο δυνατό χρόνο σε αυτό) και προς το παρόν η δεύτερη έχει αναβληθεί, καθώς πρέπει να έλθει ξανά πρόκτορας από το εξωτερικό.

Το δε κόστος της συγκεκριμένης πρώτης επέμβασης φαίνεται πως ξεπέρασε τις 55.000 ευρώ, ενώ ο ασθενής μετά το 12ωρο οδηγήθηκε στην ΜΕΘ, όπου και κατέληξε 2 εικοσιτετράωρα αργότερα. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο έλεγχος του ΣΕΥΥΠ για τις TAVI αφορά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία μπορεί διοικητικά να ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο επειδή όλη η διαδικασία περνάει μέσα από το ΚΕΣΥ (το οποίο ανήκει στο υπουργείο Υγείας), θα ελεγχθούν εξονυχιστικά και αυτά.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής

ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/

 

 

Υπουργείο Υγείας
  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.