Μία πρώτη ανάγνωση: Χωρίς… σημασία και σχέδιο οι προτάσεις της Ν.Δ. για την Υγεία!

Τυχερός εκείνος ο οποίος θα αναλάβει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε διακυβέρνηση της Ν.Δ.

 

ΤΕΠ

Τυχερός, καθώς θα είναι ίσως ο μόνος υπουργός της Ν.Δ. στο υπουργικό συμβούλιο, τον οποίον δεν θα δεσμεύει ένα σαφές, συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο «πακέτο» άμεσων ή πιο μεσοπρόθεσμων μέτρων πολιτικής για την Υγεία…

Τις προτάσεις της για το χώρο της Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Δ. και εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει το εν λόγω «πακέτο» μέτρων είναι η μη συστηματικότητά του, καθώς και η κραυγαλέα απουσία μεγάλων τομέων του δημοσίου συστήματος Υγείας, οι οποίοι μένουν για τη Ν.Δ. εκτός… πλάνου!

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι από τις προτάσεις της Ν.Δ. για την Υγεία, τουλάχιστον έτσι όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ότι απουσιάζει παντελώς η εμβληματική μεταρρύθμιση, η εμβληματική πρόταση πολιτικής για το χώρο της Υγείας. Μόνον μικρά, ασύνδετα και δευτερεύοντα μέτρα πολιτικής Υγείας θα βρει κανείς στο «πακέτο» για την Υγεία εκ μέρους της Ν.Δ.!

Για παράδειγμα, απουσιάζουν τα σχέδια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη, η τριτοβάθμια αποκατάσταση και αποθεραπεία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, αλλά, φευ, και ο μεγάλος «ασθενής», ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για τον οποίον η Ν.Δ. σιωπά, δείγμα ουρανομήκους αμηχανίας, προφανώς, αλλά και έλλειψης συγκεκριμένου σχετικού σχεδίου…

Να μην μιλήσουμε, βεβαίως, για την απουσία αναφοράς στα ναρκωτικά, τη φαρμακευτική πολιτική, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), τις ατελείωτες λίστες αναμονής για χειρουργείο ή μεταμόσχευση, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τους άλλους Οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Να μη μιλήσουμε…

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε τη δέσμη των προτάσεων της Ν.Δ. για την Υγεία, όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια του 12ου συνεδρίου του κόμματος, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 16 Δεκεμβρίου:

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. για την ΥΓΕΙΑ

 

Αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες:

  • Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη σημερινή ταλαιπωρία να περιμένουν 3 και 4 ώρες σε κάποια εξειδικευμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πάρουν ειδικά φάρμακα.
  • – Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.). Οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού αποκτούν απόλυτη προτεραιότητα στον προγραμματισμό των ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.
  • – Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής. Παράλληλα απελευθερώνεται ο χρόνος των γιατρών.

Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους στόχους, διαφάνεια και λογοδοσία και θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα.

Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους με αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Και προχωρούμε:

Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή στο νοσοκομείο όταν υπάρχει ανάγκη.

Όλοι οι Έλληνες μπαίνουν σε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με στόχο να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι ασθένειες και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής ανεξάρτητα από την ηλικία.

Περαιτέρω αξιοποίηση της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση «ηλεκτρονικού βιβλιαρίου».

Καμπάνια ενημέρωσης στα πρότυπα του αντίστοιχου Αγγλικού προγράμματος πρόληψης:

  • – Ενθάρρυνση του πληθυσμού να διακόψει το κάπνισμα, να ασκείται περισσότερο, να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ.
  • – Δημιουργία της πρώτης εθνικής πλατφόρμας ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

 

Του Βασίλη Βενιζέλου (Ηealthview.gr)

 

Πολιτική

Πολιτική Υγείας - Νέα Δημοκρατία

Τις προτάσεις της για το χώρο της Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Δ. και εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει το εν λόγω «πακέτο» μέτρων είναι η μη συστηματικότητά του, καθώς και η κραυγαλέα απουσία μεγάλων τομέων του δημοσίου συστήματος Υγείας, οι οποίοι μένουν για τη Ν.Δ. εκτός… πλάνου!

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 292 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: