Ανανέωση του εξοπλισμού 31 δημοσίων νοσοκομείων, με χρηματοδότηση 40,6 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στην θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, με τη χρηματοδότηση 31 δημοσίων νοσοκομείων με 40,6 εκατ. ευρώ, για την ανανέωση και ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού τους.
 
Η πρωτοβουλία στηρίζεται στην επιλογή της περιφερειακής αρχής να συνδράμει κατά το δυνατόν στις ανάγκες που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική λιτότητα, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος της προστασίας της Υγείας των πολιτών.
 
Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση σημαντικών και επειγουσών ελλείψεων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.
 
«Δεν ερχόμαστε να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά να συνδράμουμε στην διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών στην Υγεία, σε μια κρίσιμη περίοδο οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε με παρέμβασή της, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο νόμιμα προβλεπόμενο κοινωνικό ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των αρχών -οικονομικής αυτοτέλειας, πόρων, αναλογικότητας- που ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.
 
Η κ. Δούρου επανέλαβε ότι η περιφερειακή αρχή «δεν λειτουργεί ούτε συγκυριακά ούτε αποσπασματικά» και με αναφορά στη συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου όταν είχε συζητηθεί το θέμα των στήριξης των δύο νοσοκομείων του Πειραιά, (Τζάνειου και Αγ. Παντελεήμονα), υπενθύμισε ότι τονίστηκε (τότε) η «ανάγκη στέρεας μεθοδολογίας, θεσμικής θωράκισης και ιεράρχησης αναγκών, ειδικά σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας στην Αττική».
 
Η περιφερειάρχης επανέφερε το ζήτημα της διεκδίκησης αρμοδιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «μαζί με τους ανάλογους πόρους», σημειώνοντας ότι η ανακολουθία πόρων και αρμοδιοτήτων λειτουργεί «αποτρεπτικά στις διεκδικήσεις μας».
 
Στις περιπτώσεις αυτής της ανακολουθίας, ενέταξε και το συγκεκριμένο «ύψιστης σημασίας» ζήτημα, το οποίο άπτεται της υπέρτατης αξίας που είναι η Υγεία και το δικαίωμα στη ζωή και απέδωσε στην απόφαση δύο σημαντικούς λόγους: της στήριξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και της άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
 
Χαρακτήρισε «συγκεκριμένη και μετρήσιμη» την κοινωνική πολιτική και αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που έχει τη δυνατότητα να ασκεί η ΠΑΤΤ, «χάρη στη συνετή διαχείριση των οικονομικών» όπως είπε.
 
Όπως είπε, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Λα?πρίδου, μιλώντας στο Σώμα, για την απόφαση, όλα ξεκίνησαν από τις ανάγκες εξοπλισμού των νοσοκομείων του Πειραιά, τις οποίες προσπάθησαν να καλύψουν, αρχικά, μέσω επιδοτήσεων από την Περιφέρεια, καθώς ο νόμος δεν επέτρεπε την απευθείας χρηματοδότηση.
 
Η κ. Λαμπρίδου τόνισε ότι στόχος είναι η θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας απέναντι στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία λόγω των συνθηκών και των ελλείψεων «που συνειδητά δημιουργούνταν», καταλάμβαναν το μεγαλύτερο χώρο στον τομέα της περίθαλψης, μετατρέποντας έτσι την προαγωγή της υγείας σε πολύ ακριβό αγαθό.
 
Επισήμανε ότι «γιγαντώθηκαν» οι ανάγκες στα χρόνια της κρίσης, είτε λόγω της επιβάρυνσης της υγείας από παράγοντες όπως ή ένδεια, η ανασφάλεια, η ανεργία, είτε από τη διακοπή των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων με συνέπεια την αύξηση των αναγκών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της επισκεψιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία, που αυξήθηκε ραγδαία μετά την πρόσφατη (Ν.4368 /2016) εξασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.
 
Αναφορικά με τον εξοπλισμό η κ. Λαμπρίδου τόνισε, ότι για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται μηχανήματα που έως σήμερα υπήρχαν μόνο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως το CYBER KNIFE, το BABY κυκλοτρόνιο, ο ανοιχτός μαγνητικός τομογράφος κ.α.
 
 
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.