Ιός παραπληροφόρησης επιτίθεται στη δημόσια Υγεία

Ιός παραπληροφόρησης
 
 
 

Η ένταση της παραπληροφόρησης και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται είναι τέτοια, που κίνησαν το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης, η οποία ψάχνει θεραπεία για τα hoaxes στην Υγεία, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διασπορά ψευδών ειδήσεων

 

Σε στάδιο επιδημικής έξαρσης βρίσκονται οι ψευδείς «ειδήσεις» για την Υγεία τους τελευταίους μήνες, ενώ ο μίτος της παραπληροφόρησης, οδηγεί πάντα στις ίδιες πηγές: στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, που συχνά λειτουργεί ως χαλκείο της Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ που πρόσκειται στα δύο κόμματα. Η ένταση της παραπληροφόρησης και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται είναι τέτοια, που κίνησαν το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης, η οποία ψάχνει θεραπεία για τα hoaxes στην Υγεία, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η «είδηση» στα χρόνια της χολέρας

Το πιο ακραίο περιστατικό χάλκευσης είδησης ήταν η υποτιθέμενη εμφάνιση χολέρας σε υπόγεια αποθήκη τροφίμων στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου. «Κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά και εργαζόμενοι» προειδοποιούσε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και πλείστα ΜΜΕ δεν άργησαν να πάρουν τη σκυτάλη από την Ομοσπονδία και να σημάνουν «συναγερμό». Τα τηλέφωνα του νοσοκομείου αλλά και της Αριστοτέλους έσπασαν από τρομοκρατημένους ασθενείς και συγγενείς νοσηλευομένων, αλλά και από πολίτες που θορυβήθηκαν από την «αποκάλυψη» της ΠΟΕΔΗΝ. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Μιχάλης Γιαννάκος και ο γ.γ. και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Χρήστος Παπαναστάσης είχαν φροντίσει να ενισχύσουν το ψεύδος με στοιχεία αληθοφάνειας: «Έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Το ψέμα όμως είχε κοντά ποδάρια, αφού η κατηγορηματική διάψευση ήρθε λίγες μέρες μετά, από τα Κεντρικά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας, όπου ο εργαστηριακός έλεγχος απέδειξε ότι δεν βρέθηκε κανένα στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας). Το περιστατικό προκάλεσε τη μήνη της πολιτικής ηγεσίας, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη να μιλούν για «πολιτική αλητεία», «χυδαιότητα», «τρομοκράτηση του πληθυσμού» και «δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας», που «θα αντιμετωπιστούν δραστικά με κάθε νόμιμο τρόπο». Η προσπάθεια στηλίτευσης του δημόσιου συστήματος υγείας είχε ήδη γυρίσει μπούμερανγκ στους υμνητές του Γκέμπελς, που πλέον βρίσκονται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της Δικαιοσύνης.

Δεύτερος συναγερμός για χολέρα

Και ενώ κανείς θα περίμενε τα παραπάνω να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και σύνεση, νέο κρούσμα παραπληροφόρησης σημειώνεται λίγες μέρες μετά. Αυτή τη φορά συναγερμός ήχησε για ένα νεογέννητο κοριτσάκι, με τους μετρ του ψεύδους να διαγιγνώσκουν χολέρα. Μπορεί να επρόκειτο για ακόμη ένα ψέμα, όμως οι εντυπώσεις εδώ είναι ακόμη πιο αλγεινές, αφού τώρα το παιχνίδι της «αποκλειστικής» πληροφορίας παιζόταν στις πλάτες ενός βρέφους που όντως έδινε αγώνα για τη ζωή του. Ένα νεογέννητο που νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία «σε επηρεασμένη γενική κατάσταση». Το βρέφος είχε πυρετό επί 8 ώρες, που συνοδευόταν από εμετούς, μειωμένη σίτιση, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν «αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς», ενώ «από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα».

Στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) διαπιστώθηκε ότι «πρόκειται για vibrio non toxigenic, το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας». Μπορεί το μωρό να μην πάσχει από χολέρα, όμως σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τη χρησιμοθηρική προσέγγιση του ανθρώπινου πόνου στον δημόσιο λόγο για να στοιχειοθετηθεί μια αντιπολιτευτική ρητορική.

“Καταργείται ο ΕΟΠΥΥ”

Μέσα στο ίδιο δεκαήμερο, άλλη μια «είδηση» κυκλοφόρησε -κυρίως- από δημοσιογραφικές ιστοσελίδες που αφορούσε την υποτιθέμενη «κατάργηση» του ΕΟΠΥΥ. Αφορμή στάθηκε ένα υποτιθέμενο Προεδρικό Διάταγμα για τον νέο οργανισμό του υπουργείου Υγείας που αφορά την εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου και τις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία. Όπως γρήγορα ξεκαθάρισε η Αριστοτέλους, ο ΕΟΠΥΥ δεν καταργείται και οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που τον αφορούν «καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η ελληνική Βουλή», δεν αναιρούνται από Προεδρικά Διατάγματα. Επί της ουσίας, η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ δεν επηρεάζονται, «καθώς η διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης, ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί τον ρόλο τής πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του».

“Άπλετα, ελεύθερα ναρκωτικά για όλους”

Όργιο παραπληροφόρησης και τεχνητών εντάσεων εκτυλίχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και φίλια στη “γαλάζια” παράταξη ΜΜΕ με αφορμή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι μιλούσαν για «ελεύθερη κάνναβη». Σημαίνοντα “γαλάζια” στελέχη διεμήνυαν ότι είναι έτοιμα για «μπουνιές» και ανακοινώνσεις κομματικών γραφείων ρωτούσαν την πολιτική ηγεσία «τι πίνετε και δεν μας δίνετε;». Δηλώσεις βουλευτών της κυβέρνησης διαστρεβλώθηκαν ώστε να δημιουργηθούν τεχνητές εντάσεις και η αλήθεια για τη νομοθετική πρωτοβουλία κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό.

Η φαρμακευτική κάνναβη παρουσιαζόταν ως κάνναβη -σκέτο- και οι δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού για τη δημιουργία σύγχρονου πλαισίου για τη «διευκόλυνση παραγωγικών επενδύσεων και αναπτυξιακών προοπτικών» στον φαρμακευτικό τομέα, υπό την ομπρέλα του ΕΟΦ, διαστρεβλώθηκαν ως εξής: Η καλλιέργεια της κάνναβης «ανοίγει» ανεξέλεγκτα σε ιδιώτες.

“Λουκέτα σε νοσοκομεία”

Την πρωτοκαθεδρία στα hoaxes διατηρούν αναμφίβολα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με την ΠΟΕΔΗΝ να σκαρφίζεται συχνά – πυκνά διάφορες καταστροφές και να λοιδορεί το τιτάνιο έργο που επιτελείται στα νοσηλευτικά ιδρύματα από το προσωπικό τους. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη περίπτωση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, όπου η ΠΟΕΔΗΝ «είδε» έλλειψη ορθοπεδικών τη στιγμή που στο ομώνυμο τμήμα απασχολούνται περισσότεροι γιατροί από ποτέ, αλλά και λουκέτο σε μια μονάδα που… δεν υπήρξε ποτέ! Ο λόγος για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που δεν προβλέπεται ούτε προβλεπόταν ποτέ στον οργανισμό του νοσοκομείου. Εκείνο που προβλέπεται είναι Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η οποία, όπως ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Στέφανος Καρακόλιας, «δεν πρόκειται να κλείσει».

 

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 643 access attempts in the last 7 days.