Εξεταστική για την Υγεία: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν μια μαύρη τρύπα στην οποία όσα χρήματα κι αν έριχνες… χάνονταν» 

Στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάναδα στον χώρο της Υγείας κατέθεσε σήμερα η πρώην υφυπουργός Υγείας (το 2012), Φωτεινή Σκοπούλη.

 

Εξεταστική Επιτροπή

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα ότι ο μάρτυρας Θεόδωρος Παπαδημητρίου που θα εξεταζόταν για τρίτη φορά από την επιτροπή, δεν θα παραστεί καθώς εισήχθη χθες και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Ελπίς». Ως εκ τούτου θα κληθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

Μια «μαύρη τρύπα» στην οποία όσα χρήματα κι αν ρίξεις… χάνονται

Η Φ. Σκοπούλη, η οποία προσήλθε οικειοθελώς στην Επιτροπή, στη μακροσκελέστατη τοποθέτησή της, περιγράφοντας με την ιδιότητα της γιατρού, χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ «μαύρη τρύπα στην οποία όσα χρήματα κι αν ρίξεις, χάνονται» και κατήγγειλε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με την πολιτική ηγεσία έγινε ένας στενός κορσές που οδήγησε σε αναποτελεσματικότητα της δράσης του και χρησιμοποιήθηκε για πολιτικάντικα οφέλη και όχι σαφή για τη δημόσια υγεία». «Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει πολιτική. Τίποτα άλλο» σημείωσε η κ. Σκοπούλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο να αποδειχτεί το οποιοδήποτε σκάνδαλο. Και αυτό γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ φτιάχτηκε έτσι που να μην είναι εύκολο να αποδειχτεί τίποτα».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ πρώην υφυπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα εμβόλια γρίπης τα οποία είχαν αγοραστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από το 2012 λέγοντας: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αγοράσει εκατομμύρια εμβόλια και σύριγγες που θα μπορούσαν να καλύψουν όλα τα Βαλκάνια» και υποστήριξε πως γενικά «δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ και δρούσαν ομαδούλες».

Αναφερόμενη στα διαφημιστικά πακέτα, η κ. Σκοπούλη περιορίστηκε να πει: «Το πώς και πού δόθηκαν οι διαφημίσεις είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Δεν ξέρω να σας πω».

Στην κατάθεση της η Φ. Σκοπούλη αποκάλυψε επίσης ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ -επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας- ο Οργανισμός έδωσε 10 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση. Η επιχορήγηση αυτή αφορούσε τη δημιουργία νέων δομών στήριξης τοξικοεξαρτημένων αλλά και πρόσληψη νέου προσωπικού, με το συνολικό ποσό που ήταν να καταλήξει στον ΟΚΑΝΑ να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στο «Κόκκινο», δήλωσε ότι περίπου οκτώ μήνες μετά από την κατάθεση του ποσού, ο ΟΚΑΝΑ επανήλθε ζητώντας τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ. Από τον έλεγχο που διεξήχθη, αποκαλύφθηκε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ, για τα 5-7 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν παραστατικά σχετικά με το πού χρησιμοποιήθηκαν, ενώ οι προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ δεν έγιναν ποτέ.

Η κ. Σκοπούλη ανέφερε επίσης πως τον Σεπτέμβριο του 2013 απέστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία ανέφερε τις δομικές κι επιχειρησιακές ανεπάρκειες του Οργανισμού. Με την επιστολή της ζητούσε να αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός την ευθύνη για αλλαγή του νομικού πλαισίου που όριζε τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητούσε τη μείωση κατά το ήμισυ των απασχολούμενων σε αυτό καθώς ήταν υπεράριθμοι σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς καθώς και την άμεση ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου και την απομάκρυνση του τότε γενικού του διευθυντή. Όπως είπε στην πρόταση της αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου, αλλά στην πορεία έγινε αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και δεν ξέρει αν οι προτάσεις της παραδόθηκαν στη διάδοχό της.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει πολιτική, το καταλαβαίνετε; Και δεν κάνει αυτό που όφειλε να κάνει» είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας η κ. Σκοπούλη.

Η Επιτροπή αποφάσισε την εξέταση της μάρτυρος την επόμενη Τρίτη, προκειμένου πρώτα να μελετηθούν τα έγγραφα τα οποία κατέθεσε σε αυτή.

Τι έχει καταθέσει μέχρι τώρα ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μετά από ένα σήριαλ που παραλίγο να καταλήξει σε βίαιη προσαγωγή του ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου πέρασε τελικά την περασμένη εβδομάδα οικοιοθελώς το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά την πρώτη του κατάθεση ο επί 25 χρόνια διευθυντής του Οργανισμού ρωτήθηκε για τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΚΕΕΛΝΟ που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, και δεν αρνήθηκε ότι ακούγεται η φωνή του σε αυτές, ισχυρίστηκε δε ότι είναι προϊόν μοντάζ. Η Επιτροπή συμφώνησε να αποστείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το CD με τις συνομιλίες του Θ. Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να γίνει χρήση του από την Επιτροπή.

Οι 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και οι ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες φέροται να αποδυκνύονται ρουσφέτια, απασχόλησαν και την δεύτερη κατάθεση του μάρτυρα, που σύντομα διακόπηκε με εκείνον να επικαλείται ότι δεν αισθανόταν καλά στην υγεία του. Τη συνεδρίαση επισκίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος έθεσε ζήτημα μη αναμετάδοσης των καταθέσεων μη πολιτικών προσώπων από το κανάλι της Βουλής προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.

 

www.left.gr

 

 

  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 718 access attempts in the last 7 days.